събота, 10 юли 2010 г.

Commedia Dell'Arte



Маските са същността на доброто съществуване!
Вярно е, че всеки постоянно претендира, че е напълно естествен, че казва каквото мисли, че мрази лицемери, че не преиграва...Това всичко е една голяма лъжа!

Животът е сцена, ние сме актьори, трупата не струва,публиката се променя, вкусовете й също. Да бъдеш истински отдавна се е превърнало в самозаблуда.

Никой не ни познава напълно, защото никога няма да го позволим. "Тайната стая' е пълна със заключени чекмеджета, в които пазим най-мръсните си помисли, най-съкровените си мечти и най-грозните измерения на душата ни( а защо не и най-красивите). Те завинаги ще останат табу за света. Защото така можем да оцелеем.

Тайната не е лошо нещо. Тя е необходимост. Тя придвижва напред, тя подхранва любопитството, сплотява и разделя, но дава най-важното нещо- изборът!

Ако всички карти винаги са на масата няма да има игра, няма да има и играчи. А тогава няма да има и смисъл.

Колко ужасно е във всеки един момент всички да знаят какво си мислим, какво ни трябва и какво ще направим?!

А колко неочаквано е , когато успяваме да изненадаме дори сами себе си. Да осъзнаем, че можем да бъдем и още нещо-нещо , което не сме предполагали, че се крие в нас!

Далеч не казвам, че всичко трябва да се стаява и подтиска. Нека хората ни познават-нека познават различни страни от нас, да ни виждат в изненадваща светлина, да споделят настроенията и желанията ни.
Ако решим, нека разберат, че сме и слаби, и силни, и грешни, и глупави, и завистливи, и суетни, и смели...Какво по-истинско от това? От промяната!Отвътре и отвън.

Но винаги трябва да има един жокер в ръкава, една маска в повече.
Душата без грим не принадлежи на никого и никой не трябва да я вижда напълно.
Защото магията ще се развали и представлението ще свърши.

3 коментара:

  1. маските са просто един символ на поведенченско асоцииране с нещо, .. ние изразстваме подражавайки, така се учим, и може би изразстването включва това да стоим в клишето, в едно заучено разбиране, аз съм. А ако аз мога да съм много неща, хиляди неща, въпроса е може би защо съм това или онова. Но за да можеш трябва да осъзнаваш избора, като десекция на цялото човешко действие, подсъзнание, вътрешните движещи елементи. Въпроса е не коя е точно маската, а защо хората приемат маски, нещо което показва тяхната склонност да се асоциират по някакъв начин, т.е. в крайна сметка да не осъзнават истински естеството под тази нека да кажем избрана роля.
    Интересно би ми било да чуя ти как ти избираш какво те привлича .. какво те движи, какво те пали

    ОтговорИзтриване
  2. I like the photo you placed there. It looks so elegant!

    ОтговорИзтриване